"Het goddelijke is niet iets verhevens boven ons. Het bevindt zich in de hemel,
het bevindt zich in de aarde, het bevindt zich in ons." - Morihei Ueshiba, Vrede als Kunst

  Home
 
  Aikido?
 
  Agenda
 
  Links

  Locaties:
 
  Holten

De Dojo's van Aikido Centrum LUAR BIASA.

Aikido Centrum LUAR BIASA valt onder de Stichting Aikido Centrum Deventer, een overkoepelende, ondersteunende organisatie waarvan de naam alleen in sommige gevallen administratief gebruikt wordt, zoals voor het webadres en emailadressen. Onder deze Stichting viel tot voor kort alleen de dojo in Deventer, waar Aikido Groep Deventer en Jeugdgroep Ma-Aikiryu meerdere dagen per week trainen. Deze dojo bestaat ondertussen al 15 jaar en is vanaf het begin onder leiding van Andries Tahapary Sensei, 3e Dan Aikikai Aikido.

Begin 2007 is Stichting Aikido Centrum Deventer uitgebreid met een "satellietdojo" in de regio: in Holten. Deze satellietdojo werkt er aan een op zichzelf staande groep te vormen.


Daarom deze Dojo's...

U bent waarschijnlijk al uit interesse op deze website gekomen, maar vraagt zich wellicht toch af waarom u nou juist voor een dojo van Aikido Centrum LUAR BIASA zou moeten kiezen als u aan Aikido wilt gaan doen.

In de allereerste plaats is het uiteraard altijd een persoonlijke kwestie of iemand zich wel of niet thuis voelt bij een bepaalde groep mensen, beoefenaars van Aikido in dit geval. En dit kan alleen ondervonden worden door zelf eens langs te komen. Toch zijn er ook een aantal "feiten" die Aikido Centrum LUAR BIASA een toegevoegde waarde geven binnen het groeiend aantal plaatsen waar Aikido onderwezen wordt.


In de jeugdgroepen trainen ook altijd volwassenen mee waardoor een situatie ontstaat waarin de kinderen leren vertrouwen te krijgen met volwassenen te werken en de volwassenen leren bewust zachter en extra oplettend technieken te trainen.

Op dit moment is er alleen een specifieke jeugdgroep in Deventer, maar bijvoorbeeld in Holten traint ook een aantal deelnemers tot 14 jaar een deel van de training mee.


Technisch gezien wordt er in de dojo's een Aikido-vorm getraind waarbij de effectiviteit van de uitgevoerde technieken niet perse met fysieke pijn gemeten wordt. Intentie is namelijk een sleutelwoord. Hierdoor ontstaan vertrouwenssituaties tussen de Aikidoka's en wordt op de basis van vertrouwen getraind. Dit wil overigens niet zeggen dat er perse altijd 'zacht' getraind wordt. Aikido is en blijft een vechtkunst en daarbij moet geleerd worden waar de grenzen van het menselijk lichaam liggen.

Een van de meest opvallende extra's in deze dojo's is dat met regelmaat met (houten) zwaard [boken] en stok [jo] getraind wordt. Aangezien de origine van veel van de Aikidotechnieken bij de Japanse zwaardkunst ligt, wordt met de wapentrainingen een bijzondere basis meegegeven voor de reguliere Aikidotechnieken.

Naar Boven